Levels of hopelessness and self-esteem in health sciences students who experienced an earthquake: Results of the acute period: Sağlık bilimleri fakültesinde okuyan depremi deneyimlemiş öğrencilerde umutsuzluk ve benlik saygısı düzeyleri: Akut dönem sonuçları - Çuvadar, Ayşe; Arslan, Nesrin (Journal of 5N1Quality, 2023)
Bu çalışmada sağlık bilimleri fakültesinde okuyan depremi deneyimlemiş öğrencilerde umutsuzluk ve benlik saygısı düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır. Tanımlayıcı türde planlanan bu çalışma, Nisan-Mayıs 2023 tarihleri arasında Türkiye’de bulunan bir üniversitenin depremi deneyimlemiş öğrencileri ile gerçekleştirildi. Çalışma gönüllü ve çalışma kriterlerine uyan 184 öğrenci ile sonlandırıldı. Veriler öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerinin sorgulandığı anket formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) kullanılarak toplandı. Çalışmada analizler için frekans, yüzde, ortalama, t- testi ve ANOVA testi, ölçekler arası ilişkinin belirlenmesinde Pearson korelasyon testi analizi yapıldı. Anlamlılık düzeyi p <0,05 olarak ve %95 güven düzeyinde kabul edildi. Depremi deneyimleyen öğrencilerin, benlik saygılarının ve umutsuzluk düzeylerinin sosyo-demografik faktörlerden ve depreme yönelik yaşadıkları deneyimlerden etkilenmedikleri görülmüştür (p>0,05). Ayrıca öğrencilerin RBSÖ puanları ile BUÖ puanları arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişki saptandı (r=0,148, p=0,022). Deprem deneyiminin bireylerin psikolojik sağlığı üzerinde etkisi olabilir ve bu konuda destekleyici önlemlerin alınması gereklidir.